Dr. Janóczki Katalin

csecsemő- és gyermekorvos

Tíz javaslat szülőknek

Millió apró, sok szülő számára természetes cselekedettel lehet az óvodás és kisiskolás korú gyermek test-lelki fejlődését segíteni. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat.
 
 
Az óvodások szüleinek: 
 
1. Olvasson a gyereknek
 
Helyezkedjenek el kényelmesen, és olvasson fel egy mesét vagy történetet. A gyerekek nagyon szeretik az ismétléseket, nem lehet nekik túl sokat olvasni.
 
2. Beszéljen hozzá
 
Énekeljen, mondjon versikéket, mondókákat, és kommentálja napi cselekvéseit is. Kérdezzen a gyerektől, kérje meg, hogy nevezze meg a tárgyakat, írja le, mit lát éppen. Este együtt ismételjék át a nap eseményeit.
 
3. Vigye magával
 
Nem, most nem külföldi vagy tengerentúli utazásra gondolunk. Megteszi a bevásárlóközpont, a posta, a múzeum vagy az állatkert is. Később beszéljék meg, mit láttak, és tegyen fel a gyereknek kérdéseket.
 
4. „Írjon” a gyerek
 
A kicsik nagyon szeretnek firkálni. Adjon nekik papírt, ceruzát, zsírkrétát, festéket, filctollat. Az ujjal festés is igazi, színes élmény számukra.
 
5. Járjanak társaságba
 
Legyen akár egy nagy születésnapi parti vagy játék az ismerősök gyerekével, a kicsinek előnyére válik, ha sok beszédet hall különféle hangokon. A könyvtári mesedélután vagy egy bábelőadás különösen jó alkalom, hogy a gyerek új hangokat halljon, új dolgokat ismerjen meg.
 
6. Használja a kezét
 
A rajzolás, kivágás és ragasztás munkaigényes feladat, de ezek a tevékenységek elősegítik, hogy a gyerek majd szebben írjon, no és kedves emlék egy-egy, a gyerek készítette műalkotás.
 
 
Az első osztályosok szüleinek: 
 
1. Olvasson neki még többet
 
Hadd „olvasson” a gyerek is, lapozgassa a könyvet, és beszéljen közben, köszönjük meg neki a felolvasást, és kérjük meg, mondjon el egy mesét a saját szavaival.
 
2. Tanítsa a gyereket felismerni egyes dolgokat
 
Adjunk alkalmat a gyereknek, hogy felismerje az olyanokat, mint például az élelmiszerek csomagolásán a logók, az e-mail címek, a stoptábla, a zöld jelzés, vagy a B betű. Ha sikerül, ne fukarkodjunk a dicsérettel.
 
3. Egy kis számtan
 
Beszéljen a gyereknek a számokról, hangosan számoljon meg mindent. Hány szem szőlő van a tányérodon? Ha még egyet adok, mennyi lesz?
 
4. Növelje a figyeléssel eltöltött idő hosszát
 
A kártya- és táblás játékok, az asztal megterítése, a fotók rendezgetése mind alkalmas erre. Összpontosítsanak egyetlen tevékenységre vagy feladatra, mielőtt aktívabb játékot játszanának.

Térkép

Rendelés:

Rendelés
hétfőn, szerdán és páratlan héten pénteken 8-tól 11 óráig,
kedden, csütörtökön és páros héten pénteken 13-tól 16 óráig.
Tanácsadás egészséges csecsemők és kisdedek részére:   szerda 11-13 óráig

Elérhetőség

Bejelentkezés

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Egészségház, Gyermekorvosi Rendelő
Cím: 2461 Tárnok, Rákóczi u. 83.
Tel.:
(06-23) 389-028
(06-23)-388-995
(06-30)-925-7765 
JoomShaper