Dr. Janóczki Katalin

csecsemő- és gyermekorvos

A nyugodt iskolakezdésért

Az iskolakezdés miatt aggódó, szorongó gyereket megnyugtatja, ha gyakorolja a tudatos figyelmet. A Duke egyetem szakemberei ajánlják ezt a meditációból kölcsönzött módszert, hogy a gyerekek meg tudjanak birkózni az új tanév és új elvárások okozta stresszel.
 
 
Az átmenet, legyen az új iskola, új tanár vagy új osztály, változást jelent. Ha a felnőtt stresszes, gyakran alkoholhoz, ételhez vagy dohányzáshoz fordul, hogy lecsillapítsa érzelmeit. Meg kell tanítani a gyerekeket az egészséges stressz kezelésre.
 
A tudatos figyelem megtanítja a gyereket, hogy a pillanatban éljen, és ne foglalkozzon annyit azzal, hogy mi fog történni a jövőben. A tudatos figyelem technikájának elsajátításával a gyerek jobban alszik, csökken a szorongása és jobban képes koncentrálni is.
 
A következő gyakorlatokkal sajátítható el a tudatos figyelem:
 
Tudatos légzés: Kérjük meg a gyereket, hogy este és reggel szakítson kis időt arra, hogy figyeljen oda 20 ki- és 20 belégzésre. Az egyenletes légzés nyugtató hatású.
 
Tudatos séta: vacsora után menjünk sétálni a gyerekkel, és figyeljünk oda együtt a látványra, a hangokra és a színekre. Kérjük meg, gyakorolja ezt a technikát a játszótéren és az iskolában is.
 
Figyelmes hallgatás: A vacsoraasztalnál csöngessünk vagy szólaltassunk meg egy hangot egy hangszeren, hogy a család odafigyeljen, majd mindenki meséljen röviden a napjáról, miközben a többiek kizárólag őt hallgatják. 
 
A szakember szerint a legjobb, ha a család együtt vesz részt egy stressz kezelő tanfolyamon.
 
– A tudatos figyelés segíti a gyereket, hogy felismerje gondolatait, kapcsolatot teremtsen az érzelmeivel és megértse, hogyan hat mindez a viselkedésére. Ha a gondolataink tudatossági szintjét növeljük, meg tudjuk változtatni az érzelmeinket, és ezáltal a viselkedésünket is.

Térkép

Rendelés:

Rendelés
hétfőn, szerdán és páratlan héten pénteken 8-tól 11 óráig,
kedden, csütörtökön és páros héten pénteken 13-tól 16 óráig.
Tanácsadás egészséges csecsemők és kisdedek részére:   szerda 11-13 óráig

Elérhetőség

Bejelentkezés

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Egészségház, Gyermekorvosi Rendelő
Cím: 2461 Tárnok, Rákóczi u. 83.
Tel.:
(06-23) 389-028
(06-23)-388-995
(06-30)-925-7765 
JoomShaper